صافی کف پا یکی از شایع ترین عارضه های مرتبط با پاها است.
پا دارای قوس هایی در کف خود میباشد مهمترین این قوس ها دو قوس طولی و عرضی پا هستند.
وجود قوس کف پا به رشد مناسب استخوان ها، رباط ها (لیگامانها)، تاندونها و عضلات مچ پا بستگی دارد.
برخی افراد به طور مادرزادی دارای قوس کف پایی کمی هستند که در اصطلاح آنرا صافی کف پا می نامند.
زمانی که این اختلال در بدن فرد وجود دارد به صورت خودکار، مفاصل بالاتر را نیز درگیر میکند.
به طور مثال صافی بیش از حد کف پا در کودکان موجب میشود که کودک از ابتدا به درستی قدم برنداشته و زاویه ی مفاصل زانو و لگن نیز بهم میخورد.
البته در هنگام نوزادی، صافی کف پا عارضه ای طبیعی است اما اگر در سنین بالاتر کودک ادامه یافت، غیر طبیعی تلقی میشود.
کف پای صاف در کودکان در صورتیکه علایم خاصی در راه رفتن ایجاد نکرده باشد، خود به خود اصلاح میگردد اما در صورتیکه باعث بروز علایم حین راه رفتن شود باید کفی و بریس مخصوص کودک برای وی ساخته شود.
درمان کف پای صاف در بزرگسالان نیز به دو صورت است.
این افراد در دو دسته جای میگیرند:
۱-دسته ی اول دارای کف پای انعطاف پذیر هستند که برای انها گزینه های غیر جراحی مثل کاهش وزن،تغییر در فعالیتهای روزانه، استفاده از کفی و کفش طبی مخصوص، دارو درمانی و فیزیوتراپی پیشنهاد میگردد.
۲- دسته ی دوم دسته ی دارای کف پای صاف دردناک میباشند که در این افراد پزشک معمولا جراحی را پیشنهاد مینماید که در جراحی ، موقعیت تاندونها اصلاح شده ، موقعیت استخوانهای کف پایی نیز تصحیح میشوند و طول ستون جانبی پا افزایش مییابد که باعث شود فشار به طور مساوی در تمامی قسمتهای پا تقسیم گردد.
چین دادن حوله
برای رفع صافی کف پا یک حول را روی زمین قرار دهید. تنها با استفاده از انگشتان پای آسیب دیدهتان آن را به طرف خودتان چین بدهید. میتوانید با قرار دادن یک وزنه بر روی انتهای حوله نیروی مقاومت را افزایش دهید. این تمرین را ۲۰ بار انجام دهید.
زدن ضربات آهسته با انگشتان پا
در همان حال که پاشنه پایتان را بر روی زمین نگهداشتهاید، تمامی انگشتان پایتان را از روی زمین بلند کنید، چهار انگشت بیرونیتان را در هوا نگهدارید و تنها با انگشت شست پایتان آهسته به زمین ضربه بزنید. سپس جای انگشتان را عوض کنید و این بار انگشت شست پایتان را در هوا نگه دارید و با چهار انگشت بیرونیتان چند بار آهسته به زمین بزنید. کار را با ۱۰ ضربه شروع کنید و به تدریج تعداد آن را به ۵۰ ضربه در هر جلسه برسانید.
کشش عضلات پشت ساق پا
رو بروی یک دیوار بایستید و با کف دو دستتان به آن به تکیه دهید، به طوری که زانوی عقبتان کاملاً صاف شود. آنقدر به سمت جلو فشار دهید که کشش را در عضلات پشت ساق پایتان احساس کنید، البته نه تا حدی که درد احساس شود. وضعیت کشش را ۱۵ تا ۳۰ ثانیه حفظ کنید. این حرکت را برای هر پا سه بار تکرار کنید.
کشش تاندون آشیل
با کف دو دستتان به دیوار به تکیه دهید. به تدریج زانوی عقبتان را خم کنید، تا جایی که در تاندون آشیل احساس کشش کنید، اما نه تا حدی که درد احساس شود. وضعیت کشش را ۱۵ تا ۳۰ ثانیه حفظ کنید. این حرکت را برای هر پا سه بار تکرار کنید.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی کودکان – فیزیوتراپی اطفال – فیزیوتراپی نوزادان – متخصص فیزیوتراپی کودکان – کلینیک فیزیوتراپی کودکان – کلینیک فیزیوتراپی در جمالزاده – کلینیک فیزیوتراپی در بلوار کشاورز – متخصص فیزیوتراپی اطفال